Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Απαγορεύθηκε επικίνδυνο χημικό στα μπιμπερό

ΛΟΝΔΙΝΟ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σταματά η χρήση της ουσίας δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στα πλαστικά μπιμπερό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ - η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν φόβοι ότι το συγκεκριμένο χημικό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση των μικρών παιδιών.

Φόβοι σχετικά με την επίδραση της δισφαινόλης Α στον οργανισμό έχουν εκφραστεί εδώ και χρόνια και μάλιστα έξι αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες αφαίρεσαν το 2009 την ουσία από τα μπιμπερό που πωλούν στην αμερικανική αγορά (όχι όμως και σε άλλες αγορές). Το χημικό αυτό είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο στη βιομηχανία πλαστικών προκειμένου να γίνονται τα πλαστικά πιο σκληρά. Περιέχεται σε πλήθος συσκευασιών τροφίμων και ποτών. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η πρόταση για απαγόρευση χρήσης της δισφαινόλης Α εγκρίθηκε μετά από προχθεσινή παρουσίαση των στοιχείων σε επιτροπή ειδικών από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατώνμελών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Τζον Ντάλι δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί πολύ καλό νέο για τους ευρωπαίους γονείς. «Υπήρχαν σημεία αβεβαιότητας που προέρχονταν από νέες μελέτες οι οποίες έδειχναν ότι η ΒΡΑ μπορεί να έχει επίδραση στην ανάπτυξη, στην απόκριση του ανοσολογικού συστήματος των παιδιών καθώς και στην προαγωγή της ανάπτυξης όγκων».
Σύμφωνα με την Επιτροπή τα κράτη-μέλη θα θεωρούν παράνομη την κατασκευή πολυκαρβονικών μπιμπερό με ΒΡΑ από τον Μάρτιο του 2011 ενώ επίσης θα σταματήσουν την εισαγωγή και την πώλησή τους από τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Εκπρόσωποι του Νational Childbirth Τrust, ενός βρετανικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που έκανε καμπάνια για την απαγόρευση της δισφαινόλης Α στα μπιμπερό, δήλωσαν ευχαριστημένοι με τη νέα απόφαση. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Μπελίντα Φιπς ανέφερε στο ΒΒC ότι «όταν βάζουμε υγρά μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, κυρίως ζεστά υγρά ή λιπαρά υγρά, τότε η ουσία μπορεί να διαρρεύσει από το μπουκάλι.Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο καθώς το μπουκάλι γίνεται πιο παλιό και χαράσσεται». Η κυρία Φιπς εξήγησε ότι όταν ένα βρέφος πίνει από μπιμπερό που περιέχει δισφαινόλη Α απορροφά ποσότητες της ουσίας η οποία συσσωρεύεται στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχει λίπος. «Είναι ένα χημικό που μιμείται τα οιστρογόνα και μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό».
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επισήμως ότι η ΒΡΑ είναι τοξική τον περασμένο Οκτώβριο. Η ανακοίνωση αυτή συνάντησε, όπως ήταν επόμενο, έντονες αντιδράσεις από τη βιομηχανία χημικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...